Blandlåda 1
En härlig blandlåda lagom till sommaren som representerar samtliga av våra 5 vinmakare. Vinerna kommer med en välbehövlig solinjektion från franska Katalonien där både salta medelhavsvindar och en karg jordmån från de pyreneiska sluttningarna har satt sin prägel på smakerna.
CHIEN ROUGE 2023
L E S S A L I C A I R E S , Vincent Lafage, Canet en Roussillon
Ett lätt rött vin, blandning av 3 olika sorters Grenache från Les Salicaires vid medelhavskusten. I Frankrike kallar man det för "blouge", blandning av blanc och rouge. Ett modernt naturvin med friskt spänning och en diskret elegans i smaken som är Vincents signum. Passar till lättare rätter, mjuka ostar eller charkuterier, men även pizza och pasta. Serveras runt 12 °C.
KOSMIC BLUE 2023
L ’ Â M E B L E U E , Perrine Loeuilleux, Calce
Ett friskt och torrt ljust orange vin gjort på 100 % Muscat Petit Grain från super talangfulla Perrine Loeuilleux. Kosmic Blue balanserar krispighet, fruktighet och komplexitet i smaken med en tydlig naturvinskaraktär utan att macerationen och den vilda jäsningen tar över för mycket. Passar utmärkt till ostron och andra havsprodukter men också mjuka ostar eller helt enkelt som apéritif. Serveras vid 8–10 °C.
SUN IS SHINING 2023
A O Z I N A , Damien Petifils, Planèze
Ett aromatiskt och kraftigare orange vin som kombinerar fruktighet och taniner. Ett smakrikt och lekfullt vin som speglar sitt soldränkta terroir och Damiens moderna, nytänkande och kompromisslösa vinmakarstil. Passar till hårda ostar, charkuterier, tapas. Serveras vid 10–12 °C.
BOOM 2023
A O Z I N A , Damien Petifils, Planèze
Ett rött vin som blandar Syrah och muscat d'Alexandrie där macerationen tydligt framträder i smaken. Aromatisk och fruktig med balanserade tanniner. Lite av en smakexplosion men samtidigt lättdrucket. Passar till ost, pizza, pasta eller grillat. Serveras vid 14–16°C.
GUÉRILLEROS 2023
G I L L E S T R O U L L I E R , Montalba le Château
Ett unikt vin som representerar en ny tid i vinvärlden. Smakar inte som något vin man har smakat förut. Vinet blandar Grenache rouge och muscat (vitt) och lagras delvis i lerkrus. Vinmakaren Gilles beskriver det som ett sommarvin som man kan dricka året runt. Fräsch och fruktig men också taninrikt. Gilles har använt sina 30+ års erfarenhet som biodynamisk hantverksvinmakare för att utveckla ett modernt och smakrikt vin långt ifrån den konservativa vinvärlden. Passar utmärkt som sällskapsvin vid grillen. Serveras vid 12–14°C.
NOUVELLE VAGUE 2023
L A N O U V E L L E D O N (N) E , Wilfried Valat, Maury
Klassisk Bourgogneteknik på Roussillon terroir. Wilfried utbildade sig och jobbade på välkända vingårdar i Bourgogne i många år innan han flyttade hem söderut. Nu producerar han rafinerade viner som ofta hittar sin plats på Michelin krogar i Frankrike. Nouvelle vague är en "blanc de noir" dvs ett vitt vin från röda druvor. Friskt med väl balanserad syrlighet. Lagrat i ekfat utan att få för mycket eksmak. Passar till ost, chark, fisk. Serveras vid 8–10°C.